Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

hier werken scholen en ouders samen (ingekleurd)

Ouders en school als partners

Kinderen presteren beter als hun ouders positief betrokken zijn bij school. Hulp bij activiteiten, gesprekken tussen ouder en leerkracht, deelnemen aan themabijeenkomsten en de begeleiding thuis afstemmen op school zijn voorbeelden van positieve betrokkenheid.

Ouderparticipatie, waarom zou je?

Ouders die zich verdiepen in de schoolsituatie kunnen meepraten over actuele gebeurtenissen, weten wat hun kind op school doet en zijn op de hoogte van verwachtingen en schoolregels. Ze kunnen thuis inspelen op wat er in de klas verwacht wordt. Extra oefenen of doorvragen bijvoorbeeld.

Door aan te sluiten bij het schoolritme maken ouders het voor hun kind makkelijker om goed te presteren op school. De tijd nemen voor aankleden, een goed ontbijt en benodigde schoolspullen klaarleggen maken dat een kind ontspannen aan de schooldag begint. Aandacht voor de belevenissen en eventuele moeilijkheden als het thuiskomt dragen ook bij aan een goede schooltijd.

Download voor de ouders van uw school uw school onze folderOuderparticipatie, waarom zou je?’ en bestel ‘HELP! Hoe ga ik goed om met de school van mijn kind?’ (korting voor leden) met leuke info over hoe ouders bijdragen aan een goede samenwerking tussen school en thuis. Tip: deel deze HELP! brochure uit tijdens een ouderavond of geef mee samen met de schoolnieuwsbrief.

Communicatie met ouders

Ouders zien hun kind in allerlei omstandigheden. De leerkracht ziet hoe het kind functioneert in een grote groep. Daar gelden andere regels en wordt ander gedrag verwacht. Kinderen kunnen zich daarom op school anders gedragen dan thuis. Er spelen zich dingen af in een kinderleven waarvan leerkrachten niet op de hoogte zijn. En op school gebeuren dingen die het kind thuis niet vertelt. Daarom is regelmatig contact tussen ouders en leerkracht nodig. Dat kan op de 10-minutengesprekken, maar een afspraak om wat langer door te praten kan ook.

Download voor uw ouders gratis Communicatie tussen school en ouders: twintig mogelijkheden’ en de handige ‘Checklist10-minutengesprekken’  die ouders helpt doelgericht het gedrag en de ontwikkeling van hun kind met de leerkracht te bespreken. De checklist is gratis te downloaden via Ouder Login voor leden. Niet lid? Bestel de checklist in onze webshop of Word lid

Met het spel Dialoog van OUDERS VAN WAARDE kunnen school en ouders met elkaar in gesprek over: wat willen we onze kinderen leren en meegeven en wie moet daarvoor zorgen: de school of de ouders? Met het spel Bouw je ideale school van OUDERS VAN WAARDE kunnen ouders en school wederzijdse verwachtingen uitspreken en de voorwaarden voor een goede samenwerking tussen school en thuis bespreken.

Actieve ouders

Ouders kunnen op school het verschil maken tussen de basisvoorzieningen en de extraatjes. Zij regelen het overblijven, het versieren van de school en de hapjes tijdens een feest. Maar zij kunnen de taak van leerkrachten ook vergemakkelijken met hun support voor het schoolbeleid en door positief mee te denken hoe het nog beter kan. Een slimme school zorgt daarom dat zij in de samenwerking met ouders investeert.

Ouder- en medezeggenschapsraad

Ouders die zich structureler willen inzetten kunnen lid worden van de ouderraad (OR) of medezeggenschapsraad (MR). De OR ondersteunt het team door hulp bij activiteiten, is een klankbord voor de school en MR, is spreekbuis voor andere ouders en treedt adviserend op. De MR denkt en beslist kritisch mee over het schoolbeleid. Een goed functionerende OR en MR dragen bij aan een goede, veilige en fijne school waarin ouders en school optimaal samenwerken. In het belang van de leerlingen!

Download om ouders te informeren gratis de foldersActief op school? In de ouderraad natuurlijk!’, ‘De meest gestelde vragen over de ouderraad’, ‘Meepraten op school? In de MR natuurlijk’ en Ik in de MR?! Brochure voor ouders in de MR’ (PO) en Ik in de MR?! Brochure voor ouders in de MR’ (VO).

Kortom, als ouders en school als partners de opvoeding en scholing van kinderen ter hand nemen – en dat kan op veel manieren – biedt dit kinderen een fijne en veilige omgeving om zich optimaal te ontwikkelen. Word daarom lid en laat OUDERS VAN WAARDE uw school helpen met specifieke diensten en materialen om de samenwerking tussen school en ouders zo succesvol mogelijk te maken. Word lid

Checklist 10-minutengesprekken voor leden

Via onderstaand log in formulier kunnen leden van OUDERS VAN WAARDE gratis de checklist 10-minutengesprekken downloaden. Bent u al ingelogd dan verschijnt de info automatisch.

Lid of vriend van OUDERS VAN WAARDE? Vul hieronder uw gebruikersnaam en wachtwoord in. Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan. Gebruikersnaam vergeten? Neem contact met ons op via 0343 51 34 34 of via info@ouders.net.
Wachtwoord vergeten?