Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

Welke apps kies ik voor mijn kind?

Aangemaakt op: 07-01-2014 om 13:46 , Laatste wijziging: 08-01-2014 om 09:17

Vorige maand las u in E-nieuws al goede tips van Remco Pijpers (directeur MijnKindOnline) voor het kiezen van geschikte apps voor uw kind. Deze maand geven we u nog meer tips en adviezen om het nieuwe jaar met leuke apps te beginnen.

Kinderen zijn dol op de tablet vanwege het gebruiksgemak, ouders vanwege het uitgebreide aanbod aan kindvriendelijke inhoud. Maar van welke apps steekt uw kind daadwerkelijk wat op en hoe maakt u een keuze uit het ruime aanbod?

Enorm aanbod aan apps

Uit onderzoek blijkt dat inmiddels 2 op de 3 gezinnen met jonge kinderen een iPad of andere tablet-computer in huis heeft. Zelfs baby’s en peuters kunnen zonder enige ervaring al met een tablet aan de gang en spelen er naar hartenlust muziek- kleur- en tekenspelletjes op. Maar het aanbod van nieuwe apps is groot. Hoe weet u vooraf of u een geslaagde aankoop gaat doen? Een filterfunctie, die op sommige sites te vinden is, kijkt vaak naar leeftijd of thema. Maar het thema ‘educatie’ staat niet gelijk aan kwaliteit, al wil het verkooppraatje dat graag doen geloven. Bedenk daarom voordat u aan uw zoektocht begint waar u naar op zoek bent (creativiteit ontwikkelen, schoolse werkjes, plezier) en welke app past bij uw kind. Er zijn een aantal sites waar informatie en recensies over kinder-apps te vinden zijn.

Bijvoorbeeld:

Op Kennisnet.nl kunt u het boekje ‘104 leerzame apps en sites’ downloaden.

Voor baby’s en peuters

Baby’s en peuters (0-3) genieten van de combinatie van kijken en luisteren: de taal bij het plaatje. Op deze leeftijd zien ze graag simpele en korte verhaaltjes of filmpjes. Zo laat Soundtouch bijvoorbeeld 180 geluiden en afbeeldingen zien en horen van onder andere dieren, voertuigen, en muziekinstrumenten (voor de iPad, € 4,99). Ook bekende figuurtjes als Nijntje doen het goed. De tuin van Nijntje kan uw peuter helpen met spitten, harken, zaaien, water geven en oogsten (Voor de iPad, €4,49).

Met de app iBaby buttons laat uw kind plaatjes met geluid verschijnen door een button aan te raken. Het is mogelijk om zelf foto’s met vertrouwde geluiden, uit eigen omgeving toe te voegen (in de App Store voor € 1,79). Een app die goed aansluit bij de directe ervaring van peuters is Jop gaat slapen. Aan de hand van spelletjes doorlopen kinderen het bad- en bedritueel en intussen oefenen ze ook nog met vormen, tellen en kleuren. Deze app won in 2012 de Media Ukkie Award (Voor Iphone, iPad en Android €1,79).

Kleuters: leerzame spelletjes

Wat oudere kinderen (4-6) gaan zelf verhaaltjes verzinnen. My PlayHome sluit hier aardig bij aan met een interactief poppenhuis met woonkamer, tuin, keuken, badkamer en slaapkamers waarin je de bewoners van alles kunt laten doen. Goed voor de taalontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling (in de App Store voor € 3,59)

Oudere kleuters krijgen ook interesse in (leerzame) spelletjes. Zoals bijvoorbeeld Speurprent, een app waarbij uw kind een aantal tekeningen moet zoeken op een grote plaat (Voor de iPad, € 1,79). Zelf een trein maken kan met Build a train, bestaande uit een locomotief en 7 wagonnetjes waarmee je oneindig veel combinaties kunt maken (voor de iPad, € 1,59).

Kleuters die al met letters aan de slag willen kunnen terecht bij Rompompom – ik leer letters. De app heeft meerdere niveaus, van letters tot woorden herkennen. (Voor iPad, iPhone, Android, € 2,69.)

Leren wordt een feest

Na hun vijfde jaar krijgen bijna alle kinderen interesse in apps voor schoolse vaardigheden zoals rekenen en woordjes leren. Met Woordwijs wordt schrijven een feest. Uw kind legt letters achter elkaar en een stem spreekt daarna uit wat het geschreven heeft (voor iPad, € 3,59). Voor oefenen met het verbonden schrift is Leren schrijven met Tracey een goede app. Kinderen kunnen losse letters en cijfers oefenen en dubbelklanken als au en ei (Voor iPhone en iPad € 1,79). Met De kleine markt gaat uw kind boodschappen doen: producten uitzoeken, afwegen en afrekenen (voor de iPad, € 1,99). Tafels oefenen wordt interessant met Rekenrenner. Hiermee kan uw kind een stokstaartje harder laten lopen door rekensommetjes op te lossen (voor de iPad, € 4,49 met gratis probeerversie).

Voor de wat oudere kinderen (10-12) is Dr. Panda’s Restaurant – één van de populairste kook-apps – al wat kinderachtig. Sara’s kookcursus is voor hen wel leuk en uitdagend (voor iPhone, iPad en Android € 1,79.) Nieuwsgierige kinderen zullen zich ook prima vermaken met Het Menselijk Lichaam, een educatief spel dat het menselijk lichaam verkent (voor iPad, € 2,99). Planetenreis is voor jonge astronautjes die met deze app een spannende ontdekkingsreis langs de planeten van ons zonnestelsel maken (voor de iPad, € 0,89).

Hoe kies je een app?

  • Let op de aantrekkelijkheid: ziet de de app er visueel aantrekkelijk uit? Sluit de app aan bij de belevingswereld en het ontwikkelingsniveau van een kind? Worden ouders in het spel betrokken bij apps voor jonge kinderen? Duurt het spel niet langer dan 3 minuten en wordt de inzet van de speler beloond? Wordt er gebruik gemaakt van herhaling? Zijn er niet teveel knipperende recameboodschappen?
  • Let op de betrouwbaarheid: wordt schoolse stof aangeboden aansluitend op de methode die op school gebruikt wordt? Geeft de app geen gelegenheid tot het uitgeven van geld in een spel? Biedt de app geen mogelijkheid om externe links aan te klikken?
  • Let op de gebruiksvriendelijkheid: past het taalgebruik bij het niveau van uw kind? Heeft de app een snelle laadtijd? Wordt er rekening gehouden met de motoriek van uw kind?

Tips van OUDERS VAN WAARDE

Reacties