Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

Peuterspeelzaal moet alle kinderen plek bieden

Aangemaakt op: 23-04-2013 om 12:18 , Laatste wijziging: 10-07-2013 om 09:55

De Brancheorganisatie voor Welzijn, MOgroep, maakt zich zorgen om vijftien procent van de kinderen met (taal)achterstanden die nu door wachtlijsten bij de peuterspeelzaal buiten de boot dreigen te vallen. Volgens de branchevereniging geeft ongeveer de helft van de speelzalen nu geen voorrang aan deze doelgroepkinderen. Deze kinderen beginnen dus met een achterstand aan de basisschool.

De MOgroep pleit ervoor dat de peuterspeelzaal haar deuren opent voor alle kinderen: zowel van werkende als niet werkende ouders en zowel voor peuters met als zonder achterstand. In sommige gemeenten gebeurt dit al, maar in de meeste gemeenten nog niet. In Amsterdam zijn bijvoorbeeld alle voorscholen gratis voor kinderen zonder (taal)achterstand. Dit meldt de NOS op haar website. Amsterdam houdt wel rekening met achterstanden. Kinderen met een indicatie komen wel op de wachtlijst, maar worden bovenaan geplaatst, zodat ze snel aan de beurt zijn.

Peuterspeelzaal in plaats van kinderopvang
Door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag besluiten steeds meer ouders hun kinderen naar de (goedkopere) peuterspeelzaal te brengen. Ook al is een peuterspeelzaal qua aantal opvanguren geen vervanger van kinderopvang, veel ouders vinden het prettig om hun kinderen al op jonge leeftijd in contact te brengen met leeftijdgenootjes en educatieve programma’s.

Basisscholen
Doordat doelgroepkinderen niet op de peuterspeelzaal terecht kunnen, belanden ze vanuit het niets op de basisschool. Scholen kunnen niet altijd goed op het probleem inspringen, omdat ze de voorgeschiedenis en het niveau van de kinderen niet kennen. ‘Leraren kunnen dan ook niet inspelen op de begeleiding die een kind al heeft gehad om achterstanden weg te werken’, zegt een woordvoerster van de MOgroep.

Kinderdagverblijven
Onlangs liet de Brancheorganisatie Kinderopvang weten dat juist de kinderopvang de aangewezen partij is om kinderen die nu op wachtlijsten voor de peuterspeelzaal staan, op te vangen. Veel kinderdagverblijven werken ook met vroeg- en voorschoolse educatie en hebben, door de bezuinigingen, plek genoeg om de achterstanden van deze peuters weg te werken.

Bron: Kinderopvangtotaal.nl

Tip! Bekijk ons aanbod voor de Kinderopvang.  

Reacties