Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

Opvoeding kan ongezond eetgedrag voorkomen

Aangemaakt op: 11-04-2013 om 06:56 , Laatste wijziging: 10-07-2013 om 10:15

Kinderen eten gezonder als hun ouders geen ongezonde voedingsproducten in huis halen, hun kinderen aanmoedigen gevarieerd te eten en strikte voedingsregels toepassen. Dat blijkt uit onderzoek van Ester Sleddens, die op 5 april promoveerde aan de Universiteit Maastricht.

Ouders hebben veel invloed op het eetgedrag van hun kinderen. Wanneer kinderen gezonder moeten eten is het belangrijk om op te letten hoe ouders hun kinderen voeden en rekening te houden met de opvoedingsstijlen van de ouders en het temperament en de eetstijl van het kind. Druk uitoefenen en voedsel geven als beloning leiden tot meer ongezond eetgedrag.

Sleddens ontwikkelde voor haar onderzoek nieuwe vragenlijsten omdat de bestaande niet voldeden. De vragenlijsten zijn afgenomen bij deelnemers aan de grootschalige Nederlandse studie Kind, Ouders en gezondheid: Aandacht voor Leefstijl en Aanleg (KOALA).

Sleddens bevindingen zijn bruikbaar voor het verbeteren van bestaande interventies voor ouders met kinderen die overgewicht hebben.

Bron: Nieuwsbrief Jeugd

Reacties