Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

Overblijfmedewerkers

OUDERS VAN WAARDE heeft al haar activiteiten met betrekking tot toerusting en scholing samengebracht in de OUDERSACADEMIE. Duizenden ouders en leerkrachten maakten al kennis met de succesvolle cursussen, trainingen en ouderavonden van OUDERS VAN WAARDE. Bekijk ons complete aanbod in de brochure OUDERSACADEMIE of download het informatieformulier Overblijven.

Download de Brochure OUDERSACADEMIE
Algemene informatie Overblijfcursussen

Schoolleden ontvangen hoge kortingen op ons aanbod. Nog geen lid? Word lid

Een goed georganiseerde overblijf

Het overblijven is de laatste jaren uitgegroeid tot een standaardservice van de school waaraan steeds hogere eisen worden gesteld. In de toekomst zal de vraag naar overblijven alleen maar toenemen en daarmee ook de verantwoordelijkheid van de overblijfmedewerkers. Tenminste de helft van de overblijfmedewerkers is verplicht scholing te volgen op het gebied van overblijven. OUDERS VAN WAARDE heeft al 15 jaar ervaring in het geven van voorlichting over het overblijven en heeft een actueel en breed scholingsaanbod en materialen ontwikkeld voor overblijfmedewerkers.

Overblijven

Overblijfcursussen

Het begeleiden van en omgaan met kinderen, de afstemming tussen overblijfmedewerkers en de zakelijke aspecten rondom het overblijven moeten goed geregeld worden. Met het complete overblijfteam een overblijfcursus volgen zorgt ervoor dat dezelfde doelen worden nagestreefd en dezelfde aanpak wordt gehanteerd. In de basiscursus wordt de basis gelegd voor verantwoord leiding geven aan de overblijfkinderen. Voor de ervaren overblijfmedewerkers is er de verdiepingscursus. Deze bestaat uit een tweetal onderwerpen, afhankelijk van de behoefte die het overblijfteam heeft. U kunt dus in overleg met de overblijfadviseur het programma zelf samenstellen. OUDERS VAN WAARDE verzorgt cursussen op locatie door het hele land. Hieronder volgt een opsomming -met korte toelichting- van de mogelijke onderwerpen. Daarnaast kunt u ook als opfrisser onderwerpen uit de basiscursus laten terugkomen. Deze worden dan met aanvullende informatie en werkvormen aangeboden.
Onderwerpen verdiepingscursussen
Appels & peren
Eten en drinken op de overblijf; hoe ga je om met bijvoorbeeld snoepjes & chipjes in de broodtrommel? Wat is je rol als overblijfkracht in deze? Wat kun je regelen als overblijf? En wat is eigenlijk gezond eten?
Communiceren kun je leren
De basisprincipes van communiceren. Wat komt daarbij kijken? Natuurlijk gaan we ook oefenen.
Communiceren: basisomgangsvormen
 De zogenaamde basisomgangsvormen vormen een fundament voor iemands communicatieve vaardigheden. Drie verschillende omgangsvormen komen aan bod.
Interculturele communicatie
Het overblijfteam bestaat uit verschillende mensen, vaak vooral vrouwen, soms ook een aantal mannen, mensen met verschillende achtergrond en vaak uit van verschillende culturen. Ook de kinderen op school hebben een verschillende achtergrond. Wat betekent dit voor situaties bij de overblijf, waar kun of moet je rekenen mee houden?
De groep en groepsprocessen
In elke groep ontstaat als vanzelf een rolverdeling; wie is de baas? wie de meeloper? Inzicht in die groepsprocessen zorgt ervoor dat u groepen beter kunt begeleiden.
Delen met en leren van elkaar
Elke overblijfkracht doet ervaringen op tijdens de overblijf. Door deze ervaringen met elkaar te delen, leert iedereen hoe in vergelijkbare situaties men kan of moet handelen.
Druk gedrag
Over omgaan met ADHD en vormen van autisme. Steeds meer kinderen lijken drukker en anders te reageren dan vroeger. Is dit ook zo? En als een kind ADHD of een vorm van autisme heeft, hoe gaat u daar dan mee om?
Het regent, het regent…
 Het is buiten slecht weer en de kinderen zijn druk! Hoe pakt u zo’n moment aan?
Iedereen tevreden
U werkt hard aan een goede sfeer tijdens het overblijven en toch krijgt u wel eens klachten van de school, van de ouders en van de kinderen. Wat kunt u eraan doen?
Intimiteit op de overblijf
Tijdens het overblijven zoeken kinderen vaak ook de geborgenheid van thuis. Welke grenzen stelt u daaraan?
Invloed hebben op de situatie
Soms kunnen gesprekken onbewust uit de hand lopen. Hoe houdt u grip op zo’n situatie? Door meer inzicht te krijgen in uw manier van communiceren kan uw communicatie meer effect krijgen.
J/M op de overblijf
Jongens ontwikkelen zich anders dan meisjes; jongens doen jongensdingen en  meisjes typisch meisjesdingen. Of toch niet?
Ken je eigen kwaliteiten
Overblijfkrachten worden vaak onder (groot)ouders geworven. Waaraan moet een goede overblijfkracht eigenlijk voldoen?
Kijken naar gedrag
Ieder heeft zijn eigen acceptatielijn van wat zij wel en wat zij niet accepteert. Hoe komt dat? En welk inzicht biedt u dat?
Kinderruzies
Ruzies komen vaak voor tussen kinderen. Hoe helpt u kinderen ruzies op te lossen?
Ontwikkeling van kinderen
U maakt kennis met de ontwikkelstadia die elke basisschoolleerling doorloopt. Jonge kinderen kijken anders aan tegen wat goed of fout is, dan de ouderen. Hoe gaat u daarmee om?
Non-verbale communicatie – lichaamstaal
We communiceren niet alleen met woorden maar ook met ons hele lijf. Deze lichaamstaal heeft vaak meer effect dan onze woorden. Hoe kunt u uw lichaamstaal effectief inzetten?
Omgaan met kritiek
Het is nooit leuk als iemand kritiek krijgt. Toch leren we daar vaak het meest van. Hoe kunt u uw collega of een kind opbouwende kritiek of feedback geven?
Omgaan met verlies
Wanneer een overblijfkind een dierbaar iemand of huisdier is verloren, verdient het extra aandacht. Hoe kunt u dat in uw overblijfsituatie inpassen?
Overblijven met kinderen in de bovenbouw
Vaak vinden we kinderen uit groep 7 en 8 maar lastig en brutaal. Hoe houdt u het voor uzelf, en voor de kinderen gezellig?
Pesten op de overblijf
Het gebeurt stiekem of openlijk. Maar voor een gepeste is het altijd een akelige ervaring. Wat kunt u als overblijfkrachten hieraan doen
Regels voor de overblijf
Regels zijn nodig om het overblijven plezierig te laten verlopen. Maar regels worden net zo vaak overtreden. Hoe voorkomt u dit en hoe stelt u tóch uw grenzen en wat is uw reactie op dit gedrag?
Spel en spelen
Een groot deel van de overblijftijd spelen kinderen. Wat kunt u de kinderen aan spel en speelmogelijkheden bieden?
Startgedrag
Voor het eten wilt u een moment stilte vragen. Maar de kinderen hebben daar nu juist geen zin in. U krijgt tips om toch de aandacht van de kinderen te krijgen.
Structuur bieden
Structuur geeft rust. Daarom is het van belang dat uw overblijfsituatie een duidelijke structuur heeft. Met uw team loopt u de verschillende aspecten van uw overblijfsituatie door.
Tussendoortje
Wat kun je met kinderen doen tijdens de overblijf om spelenderwijs ze ook nog iets te leren? Een praktische module, gericht op kinderen in de hele basisschoolleeftijd, met veel leuke tips waar u zo mee aan de slag kunt!
Zelfbeeld en eigenwaarde
Hoe staat u als overblijfkracht tegenover de leerlingen? Kennis van uw zelfbeeld bepaalt de manier waarop u omgaat met de leerlingen en met uw collega’s.
Nieuw: Sssst, we eten…
Op veel scholen wordt er tijdens het overblijven voorgelezen, vooral in de lagere groepen. De kinderen genieten hiervan en vergeten soms zelfs even dat ze hun boterham moeten op eten… Voorlezen is leerzaam en natuurlijk ook leuk als je weet hoe je het handig kunt aanpakken. Nu met gratis boek!

Boek een verdiepingscursus
Print de onderdelen Verdiepingscursus Overblijven

Meer informatie aanvragen over een overblijfcursus? Vul het formulier in. Let op: dit is geen definitieve boeking. Het boeken van een ouderbijeenkomst loopt via de webshop.

Trainingsdag overblijfcoördinatoren

Of het overblijven succesvol verloopt op de school is voor een groot deel afhankelijk van de overblijfcoördinator. Een belangrijke functie dus binnen het overblijven en binnen de school. Daarom organiseert OUDERS VAN WAARDE al jaren de drukbezochte succesvolle landelijke trainingsdagen waar ervaringen uitgewisseld worden met collega-overblijfcoördinatoren en veel kennis en vaardigheden worden opgedaan.
Voor het actuele aanbod houd onze homepage in de gaten of mail naar info@ouders.net

Materialen

Download gratis Tien tips voor een goede overblijf’. Ook hebben we voor tijdens de overblijf het ‘Overblijfboekje met 55 kindergebeden’ (te bestellen in de webshop, voor leden gratis te downloaden via onderstaand login formulier).  Ten slotte kunnen leden gratis de brochure ‘Continuroosters op de basisschool’ downloaden. Niet lid? Bestel de brochure in de webshop.

Lid of vriend van OUDERS VAN WAARDE? Vul hieronder uw gebruikersnaam en wachtwoord in. Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan. Gebruikersnaam vergeten? Neem contact met ons op via 0343 51 34 34 of via info@ouders.net.
Wachtwoord vergeten?