Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

Ouders & School als partners

Kinderen presteren beter als hun ouders positief betrokken zijn bij school. Hulp bij activiteiten, gesprekken tussen ouder en leerkracht, deelnemen aan themabijeenkomsten en de begeleiding thuis afstemmen op school zijn voorbeelden van positieve betrokkenheid.

Ouderparticipatie, waarom zou je?

Ouders die zich verdiepen in de schoolsituatie kunnen
meepraten over actuele gebeurteBack to school nightnissen, weten wat hun kind op school doet en zijn op de hoogte van verwachtingen en schoolregels. Ze kunnen thuis inspelen op wat er in de klas verwacht wordt. Extra oefenen of doorvragen bijvoorbeeld. Download gratis onze folder Ouderparticipatie, waarom zou je?’ en bestel in onze webshop de brochure Ouderbetrokkenheid en ‘HELP! Hoe ga ik goed om met de school van mijn kind?’ met leuke info over hoe je als ouder kunt bijdragen aan een goede samenwerking tussen school en thuis. Vrienden van OUDERS VAN WAARDE kunnen deze brochure gratis downloaden (zie onderaan deze pagina bij ‘Gratis materiaal’).

Door aan te sluiten bij het schoolritme maken ouders het voor hun kind makkelijker om goed te presteren op school. De tijd nemen voor aankleden, een goed ontbijt en benodigde schoolspullen klaarleggen maken dat een kind ontspannen aan de schooldag begint. Aandacht voor de belevenissen en eventuele moeilijkheden als het thuiskomt dragen ook bij aan een goede schooltijd.

Als ouder zie je je kind in allerlei omstandigheden. De leerkracht ziet hoe het kind functioneert in een grote groep. Daar gelden andere regels en wordt ander gedrag verwacht. Kinderen kunnen zich daarom op school anders gedragen dan thuis. Er spelen zich dingen af in een kinderleven waarvan leerkrachten niet op de hoogte zijn. En op school gebeuren dingen die het kind thuis niet vertelt. Daarom is regelmatig contact tussen ouders en leerkracht nodig. Dat kan op de 10-minutengesprekken, maar een afspraak om wat langer door te praten is altijd mogelijk.

Download gratis  Communicatie tussen school en ouders: twintig mogelijkheden’. Bestel ook de handige ‘Checklist 10-minutengesprekken’ die u helpt doelgericht het gedrag en de ontwikkeling van uw kind met de leerkracht te bespreken.  Te bestellen via onze webshop. Vrienden van OUDERS VAN WAARDE kunnen de checklist gratis downloaden (zie onderaan deze pagina bij ‘Gratis materiaal’).

Ouders kunnen op school het verschil maken tussen de basisvoorzieningen en de extraatjes. Zij regelen het overblijven, het versieren van de school en de hapjes tijdens een feest. Maar zij kunnen de taak van leerkrachten ook vergemakkelijken met hun support voor het schoolbeleid en door positief mee te denken hoe het nog beter kan. Een slimme school zorgt daarom dat zij in de samenwerking met ouders investeert. Download gratisTien tips voor een goede overblijf’ om te beoordelen of de overblijf op de school van uw kind prettig is geregeld.

Met het spel Dialoog van OUDERS VAN WAARDE kunnen school en ouders met elkaar in gesprek over: wat willen we onze kinderen leren en meegeven en wie moet daarvoor zorgen: de school of de ouders? Met het spel Bouw je ideale school van OUDERS VAN WAARDE kunnen ouders en school wederzijdse verwachtingen uitspreken en de voorwaarden voor een goede samenwerking tussen school en thuis bespreken. De spellen zijn te bestellen in onze webshop. Vrienden van OUDERS VAN WAARDE ontvangen korting.

Ouder- en medezeggenschapsraad

Ouders die zich structureler willen inzetten kunnen lid worden van de ouderraad (OR) of medezeggenschapsraad (MR). De OR ondersteunt het team door hulp bij activiteiten, is een klankbord voor de school en MR, is spreekbuis voor andere ouders en treedt adviserend op. De MR denkt en beslist kritisch mee over het schoolbeleid. Elke ouder zou in elk geval de informatie- en ouderbijeenkomsten op school  moeten bezoeken. Naast interessante informatie over school en opvoedthema’s, geven ze gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen met andere ouders.

Download gratis de folders ‘Actief op school? In de ouderraad natuurlijk!’, ‘De meest gestelde vragen over de ouderraad’,Meepraten op school? In de MR natuurlijk’ enIk in de MR?! Brochure voor ouders in de MR in het basisonderwijs’ en ‘Ik in de MR?! Brochure voor ouders in de MR in het voortgezet onderwijs’.

Kortom, als ouders en school als partners de opvoeding en scholing van kinderen ter hand nemen – en dat kan op veel manieren – biedt dit kinderen een fijne en veilige omgeving om zich optimaal te ontwikkelen. Word daarom vriend en laat OUDERS VAN WAARDE u helpen met belangenbehartiging en specifieke diensten en materialen om uw kind goed te begeleiden.

Gratis materiaal

Ouders die aangesloten zijn bij OUDERS VAN WAARDE kunnen via onderstaand inlogformulier extra gratis materiaal downloaden. Bent u al ingelogd dan verschijnt de info automatisch. Nog geen vriend? Word vriend

Lid of vriend van OUDERS VAN WAARDE? Vul hieronder uw gebruikersnaam en wachtwoord in. Wachtwoord vergeten? Vraag een nieuw wachtwoord aan. Gebruikersnaam vergeten? Neem contact met ons op via 0343 51 34 34 of via info@ouders.net.
Wachtwoord vergeten?