Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

Op schoolreisje… voor 2000 euro!

Aangemaakt op: 24-10-2014 om 12:39

Dolentousiast komt dochterlief uit school: ze gaat op reis met haar klasgenoten. De schrik slaat je om het hart als je het prijskaartje van bijna duizend euro ziet! Want wat doe je als ouder als je het niet kunt ophoesten? Houd je je kind thuis of wring jij je in allemaal bochten om je dochter te laten gaan?

Een weekje vertoeven in Nederland, nieuwe ervaringen opdoen in een indrukwekkende stad of een tripje naar een museum: het is er tegenwoordig niet meer bij. Deze schooluitjes hebben plaatsgemaakt voor peperdure reisjes naar verre oorden als India, Australië en Zuid-Afrika.

Reizen ver boven de duizend euro per kind zijn tegenwoordig geen uitzondering meer op Nederlandse middelbare scholen. Iets wat de ouderorganisaties (zoals ook OUDERS VAN WAARDE) in Nederland zorgen baart. Veel ouders kunnen deze bedragen niet betalen, met als gevolg dat veel kinderen uiteindelijk niet mee kunnen op reis.
Lees verder: Telegraaf.nl

 
Al jaren zijn de dure schoolreisjes een onderwerp van discussie onder scholen en ouders. Hebben de schoolreisjes nog wel voldoende educatieve waarde? Zit de lol die kinderen aan de buitenlandreisjes beleven hem vooral in de buitenland ervaring of het ‘keten’ onderling? Is die lol dan ook niet wat dichter bij huis te vinden?
Ouders voelen zich vaak onder druk gezet om de hoge kosten voor een buitenlandexcursie te betalen. Veel scholen bieden ook reisjes dichter bij huis aan als alternatief, maar ook dan krijgen kinderen en ouders het gevoel er niet helemaal bij te horen als ze hun kind niet naar een verdere bestemming laten gaan.
Aan scholen de oproep om goed af te wegen welke waarde een schoolreis heeft en of de reis wel voor alle kinderen (en ouders) toegankelijk is. Zo’n buitenlandreis blijft natuurlijk een bijzonder leuke ervaring, maar het moet niet een segregatie tussen ouders (en hun kinderen) in de hand werken.

Ook in het PO staan de schoolreisjes ter discussie. Zijn schoolreisjes ouderwets en stammen ze uit de tijd dat scholen kinderen plekken lieten zien waar ze met hun ouders nooit kwamen? Wat is de educatieve waarde van een reisje naar de Efteling? Moet er eigenlijk een educatieve waarde aan een schoolreisje zitten? Laat ons weten wat uw ervaringen zijn met PO en VO schoolreisjes door op dit artikel of onze poll te reageren. 

Reacties