OUDERS VAN WAARDE vraagt Tweede Kamer om actie op korte termijn
OUDERS VAN WAARDE wil op korte termijn duidelijkheid van de Tweede Kamer rondom de forse nabetalingen die de belastingdienst scholen oplegt vanwege vermeende te hoge vrijwilligersvergoedingen aan overblijfouders. OUDERS VAN WAARDE ziet het liefst dat de Minister bij het vragenuur deze week in de kamer duidelijkheid schept en de hoge boetes ongedaan maakt.
Tenminste moet duidelijk zijn wat de belastingdienst aan normen hanteert bij de (terug)berekening van de uurbedragen van de vrijwilligersvergoeding die aan overblijfouders wordt uitgekeerd. OUDERS VAN WAARDE heeft de indruk dat de belastingdienst c.q. de betreffende belastinginspecteur daarin te rigide is. Zich alleen richt op de tijd die ouders voor de overblijfgroep staan en niet mee weegt dat deze vrijwilligers geschoold moeten worden (er is een wettelijke scholingseis), dat er vergaderd wordt, dat er afstemming moet plaatsvinden – de tijd dat het overblijven door een klein groepje leerlingen werd gedaan ligt achter ons, groepen van 10 kinderen zijn nu groepen van 60 kinderen geworden – en dat aan ieder uur dat overblijfouders worden ingezet zo’n 1,5 uur moet worden toegevoegd voor voorbereiding en nazorg. Verder moeten ouderraden en medezeggenschapsraden worden geïnformeerd en zijn er individuele ouders waarmee wordt overlegd. Met een combinatie van te rigide beleid van het Ministerie van Financiën en een wettelijke eis vanuit de onderwijswetgeving komen scholen klem te zitten.
OUDERS VAN WAARDE vindt het verwarrend dat er kennelijk geen algemeen beleid is bij de belastingdienst maar dat iedere inspecteur eigen beleid voert over controle en handhaving.
Reeds jaren geleden benaderde OUDERS VAN WAARDE (toen nog OUDERS & COO) de politiek met deze onduidelijkheid en de wenselijkheid om hier eventueel ook een soort gedoogbeleid te hanteren.
Maar OUDERS VAN WAARDE is bang dat er meer op het spel staat dan alleen deze incidenten
Een actie als deze van (een inspecteur van) de belastingdienst kan scholen terughoudender maken met de inzet van vrijwillige ouders bij overblijven. Het gevolg is dat de scholen zich dan wellicht genoodzaakt voelen om het overblijven te professionaliseren en/of uit te besteden. Met als gevolg dat het overblijven voor de ouders een factor 3 tot 4 duurder zal gaan worden. Het maakt de ouders minder mobiel op de arbeidsmarkt als de prijsverhoging zodanig is dat ouders hier geen gebruik meer van gaan maken.
Ouderparticipatie in gevarenzone
Scholen floreren door de ouderparticipatie. Heel veel extra’s is alleen mogelijk op scholen door de inbreng van ouders. Veel ouders zijn echter inmiddels ook actief op de arbeidsmarkt waardoor voor de inzet als ouder overdag vrij moet worden genomen. Hoewel er nog steeds gelukkig veel ‘Liefdewerk-Oud papier’ wordt verricht verschuift het vrijwilligerswerk langzaam in de richting van het geven van een kleine vrijwilligersvergoeding. De ouderparticipatie die scholen altijd ervaren als een positieve bijdrage komt nu ineens in een negatieve sfeer terecht. Maar komt de ouderparticipatie in een gevarenzone terecht dan gaan er meer zaken verloren. In deze kabinetsperiode wordt de ouderbetrokkenheid toch al weinig gestimuleerd.
Reacties