Vervolg artikel Thuis & School E- nieuws
Techniekweken
Basisschool Dijsselbloem in Voorburg is zelf met techniek gestart en vroeg de VTB-subsidie aan. Inmiddels gaat deze basisschool zonder de subsidie toch verder. Directeur Moesin Laghmich: “Wij wilden onze leerlingen een brede ontwikkeling meegeven. Daarin werken we samen met een VMBO-school uit de buurt, die zijn technieklokaal beschikbaar stelt. Ook komen leerlingen van die VMBO praktijklessen bij ons geven. Omdat we niet wilden verzanden in een techniekuurtje per week wat versloft, maar er echt mee bezig willen zijn, organiseerden we techniekweken. Een paar keer per jaar houden we een week met een thema. Het laatste thema was bruggen bouwen. De leerlingen krijgen eerst theorie over bruggen, het waarom en hoe. Iedere klas doet dat op zijn eigen niveau. Aan het einde van de week bouwen we dan ook echt bruggen die werken. Wij zien deze weken voor zelfvertrouwen zorgen bij onze leerlingen. Degenen die minder sterk met leren zijn, komen in deze week goed uit de verf. Maar ook de leerlingen die wel goed kunnen leren, worden gedwongen om anders over dingen na te denken. Dat is goed voor iedereen. Wij laten iedereen in zijn waarde, van onze docenten vragen wij geen dingen die ze niet kunnen of willen, daarin helpen we elkaar.”
Sleutelclub
In het plaatsje Kamerik in de provincie Utrecht startte drie jaar geleden de Sleutelclub Kamerik. “We huren een ruimte voor de Sleutelclub en in de afgelopen drie jaar kregen we veel materialen en gereedschap. Ook konden we door sponsoring zelf gereedschap kopen”, Paul Kasteleijn was vanaf het begin als vrijwilliger betrokken bij de Sleutelclub en twee van zijn kinderen zijn er iedere vrijdagavond actief. “Er is geen contributie om mee te doen, zodat ook en vooral de kinderen die het thuis niet gemakkelijk hebben, kunnen komen. Wij bieden een plek waar ze zichzelf kunnen zijn en waar iedereen gelijk is. Nadat we een lasapparaat hadden gekocht, vroeg een dertienjarige jongen of hij dat ook mocht doen. Hij kon dat heel goed, want thuis stond zo’n apparaat. Hierdoor kwamen er meer kinderen bij staan, ook zij wilden dat weleens proberen. Dirk is een goed voorbeeld van hoe we het beste in elkaar naar boven halen. Hij heeft een soort syndroom van Down en is op geen enkele school houdbaar, maar vanaf het moment dat hij hier binnenkwam, blijkt hij gouden handjes te hebben. De kinderen die bij ons komen zijn zeker niet alleen jongens, maar minstens zoveel meiden. Kinderen ontdekken hier wat het is om zelf dingen te maken en te repareren. Het gevolg is dat veel kinderen voor een technische opleiding kiezen. Iedere vrijdagavond is de club open. We bieden kinderen en volwassenen een plek om zichzelf te zijn en tegelijk ook een toekomst.”
Vergrijzing
Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs zei: “We willen techniek niet als apart vak op de basisschool brengen, maar overal doorheen weven. De meest gebruikte schoolboeken worden nu herschreven met techniek door alle vakken heen, techniek zit overal.” Meester Fons, die lesgeeft op het bijzonder onderwijs, laat dat al zien. Hij vertelt zijn klas niet alleen over vroeger, hij laat ze die tijd ook meemaken door met rugzakken door de school te trekken. Hij vertelt intussen over volumes (de inhoud van de rugzak, waarom je gaat zweten, waarom zweet zout is en waar het woord ‘zweten’ vandaan komt.
In de techniek is veel vergrijzing en er staan geen opvolgers klaar. De opleidingen sluiten onvoldoende aan op de arbeidsmark, er dreigt een tekort van 250.000 technici. Door het sluiten van het Techniekpact in 2012, verbonden overheid, scholen en bedrijven zich aan elkaar om voor de nodige technici te zorgen. De techniek is de maakindustrie en daar komt onze welvaart vandaan.
Door: Joke Heikens
Reacties