Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

OUDERS VAN WAARDE voorspelt nog grotere juridisering onderwijs

Aangemaakt op: 17-06-2013 om 08:10 , Laatste wijziging: 10-07-2013 om 09:41

Claimcultuur op scholen: OUDERS VAN WAARDE voorspelt nog grotere juridisering onderwijs

OUDERS VAN WAARDE, de grootste ouderorganisatie van Nederland, vreest een nog grotere juridisering binnen het onderwijs nu de staatssecretaris heeft besloten 5010, de adviesdienst voor ouders, uit de lucht te halen en alle subsidies voor de ouderorganisaties te beëindigen.  

5010 behandelt per jaar zo’n 17.000 vragen van ouders. Daaronder zitten veel potentiële conflicten tussen scholen en ouders. In veel gevallen is het mogelijk geweest, door gericht advies en uitleg van rechten en plichten en een beroep op de redelijkheid bij beide partijen, scholen en ouders weer aan het praten te krijgen en daarmee uit de hand lopende conflictsituaties te voorkomen.

In de toekomst zal dat veranderen als de staatssecretaris zijn plannen doorvoert en ouders deze laagdrempelige voorziening niet meer hebben. De Publieksvoorlichting van het Ministerie zelf zal nooit deze hoeveelheid vragen aankunnen. Zonder goed advies zullen ouders vaker en sneller naar hun rechtsbijstandsverzekeraar of rechtstreeks naar een advocaat stappen. In het programma Brandpunt gisteren luidden sommige scholen en de vakbond CNV de klok in deze zaak. Op de internetsite van KRO – Brandpunt waarschuwde OUDERS VAN WAARDE ook al voor deze ontwikkeling.

KRO Brandpunt

Reacties