Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

Kind van verslaafde ouder loopt verslavingsrisico

Aangemaakt op: 25-04-2013 om 07:36 , Laatste wijziging: 10-07-2013 om 09:53

Kinderen van verslaafde ouders lijken een verhoogd risico te hebben op het ontwikkelen van een verslaving. Dat blijkt uit het onderzoek van Anja Euser, waarop ze 26 april promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Euser onderzocht de hersenactiviteit die samenhangt met verschillende cognitieve controlefuncties van een groep jongeren van 12 tot 20 jaar met een verslaafde ouder, en van een groep jongeren van dezelfde leeftijd zonder verslaafde ouders. De eerste groep heeft minder zelfcontrole en meer emotionele en gedragsproblemen dan de tweede groep.

Verslaving aan alcohol of andere drugs is moeilijk te behandelen. Ook is de kans op terugval hoog. Daarom is een preventieve aanpak voordat het misbruik of de verslaving zich heeft ontwikkeld belangrijk. Jongeren met verslaafde ouders kunnen volgens Euser gebaat zijn bij training of preventieve programma’s die zich richten op het verbeteren van de drie onderdelen van cognitieve controle, namelijk aandachtscontrole, besluitvorming en foutverwerking.

Bron: Nieuwsbrief Jeugd

Reacties