Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

Kinderen in Nederland worden blij van speelgoed, vrienden en sport

Aangemaakt op: 18-04-2013 om 10:08 , Laatste wijziging: 10-07-2013 om 10:02

Kinderen in Nederland zeggen blij te worden van speelgoed (17,9%), vriendjes en vriendinnetjes (12,3%) en sport (11,7%). Dat blijkt uit landelijk onderzoek van kinderrechtenorganisatie Save the Children ter gelegenheid van De Week Van Het Kind. Het onderzoek is uitgevoerd onder kinderen in de leeftijd van 5 tot 15 jaar.

Top 5 ‘Waar worden kinderen blij van?’

  1. Speelgoed (17,9%)
  2. Vriendjes (12,3%)
  3. Sport (11,7%)
  4. Familie (10,1%)
  5. Mooi weer en buiten spelen (9,4%)

Met name kinderen tussen de 5 en de 10 jaar worden blij van speelgoed. Zo verklaart Valin (9 jaar): “Ik word blij van mijn knuffels. Ik heb in totaal zestig knuffels waarvan twintig knuffels mijn lievelingsknuffels zijn”. Oudere kinderen worden vaker blij van spelen met vrienden. “Het onderzoek laat ook zien dat hoe ouder kinderen worden, hoe blijer ze worden van familie en sporten. Ook presteren wordt belangrijker voor kinderen naarmate ze ouder worden,” aldus Tirsa Hofstee van Save the Children. Cecilia (15 jaar) zegt hierover: “Ik word blij als ik iets heb gemaakt en ze zeggen dat het goed is”.

In alle leeftijdsgroepen staat familie en vrienden in de top 5. De meeste kinderen worden hier blij van, zoals: Xeonne (8 jaar) “Ik word blij als mijn moeder me gaat knuffelen”. Bij de groep 5 – 10 jaar staan vrienden op plaats 4. In de leeftijdsgroep 10 – 15 jaar staan vrienden op de eerste plek.

Van alle deelnemende kinderen denkt 4,8% ook aan kinderen die het minder goed hebben. Nathalie (12 jaar) zegt blij te worden van “kinderen die niet veel hebben maar toch vrolijk kunnen zijn.”

De Week van het Kind
Het onderzoek is gehouden in het kader van de Week Van Het Kind die wordt gehouden van 13 t/m 21 april. Een speciale week waarin de Samenwerkende Kinderfondsen aandacht vragen voor de rechten van kinderen wereldwijd. De Samenwerkende Kinderfondsen zijn: Plan Nederland, WereldOuders, Compassion, Defence for Children, Red een Kind en Save the Children.

https://www.savethechildren.nl

Reacties