Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

Pesten schaadt dader en slachtoffer

Aangemaakt op: 28-02-2013 om 13:46 , Laatste wijziging: 10-07-2013 om 10:28

Zowel slachtoffers als daders van pesten hebben in de tien jaar na het pesten een verhoogde kans op depressies en angst- en paniekstoornissen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat op 20 februari is gepubliceerd op de website van het tijdschrift JAMA Psychiatry.

24 procent van de kinderen die gepest werden, had als jongvolwassene een angststoornis. Van de kinderen die nooit met pesten in aanraking kwamen, kreeg 6 procent later die diagnose.

Het slechtste vooruitzicht hadden kinderen die dader en slachtoffer waren van pesten: 32 procent had later een angststoornis. Ook was de kans op een paniekstoornis of depressie bij hen het grootst en dachten zij het vaakst na over zelfmoord.

Een onderzoeksteam onder leiding van psycholoog William Copeland van Duke University ondervroeg 1.420 kinderen tussen hun 9e en 16e over pesten, en bestudeerde hun emotionele ontwikkeling tot ze 26 waren. Een kwart was zelf gepest en bijna een tiende had andere kinderen gepest.

Bron: Nieuwsbrief Jeugd

Tip! Meld u aan voor gratis Thuis&School E-nieuws met regelmatig actueel nieuws over pesten. In de nieuwste uitgave: weblog Bully met een indrukwekkende documentaire en tips.

 

Reacties