Let op! Om het gebruiksgemak van de website te verbeteren maakt deze website gebruik van cookies.

Goede leerkracht afstemmen op kind

Aangemaakt op: 14-02-2013 om 09:08 , Laatste wijziging: 10-07-2013 om 10:35

Goede leerkrachten maken gebruik van diverse deugden en zetten die afwisselend in. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Wim Claasen, dat hij 21 februari 2013 verdedigt aan de Universiteit voor Humanistiek.

Claasen onderzocht de alledaagse omgang van leerkrachten met leerlingen en ontwikkelde een methode om de grondslag van hun professioneel handelen zichtbaar te maken door een aantal leerkrachten intensief te volgen via interviews en video-opnamen. Kunnen afstemmen op een kind is een belangrijke deugd voor een leerkracht, naast aandachtige betrokkenheid, evenwichtig handelen, jezelf zijn en jezelf ontwikkelen, en zorgvuldig oordelen. Ook speelsheid en humor spelen een rol. Goede leerkrachten zetten deze deugden afwisselend in en vinden een balans tussen verstand, gevoel en fysiek optreden. De lerarenopleiding zou meer aandacht moeten besteden aan de ontwikkeling van deze deugden, volgens Claasen.

Claasen vermoedt dat die persoonlijke kwaliteiten ook relevant zijn voor jeugdwerkers. Hij heeft eerder ervaring opgedaan met jeugdwerk en onderzoek verricht naar de kwaliteiten van medewerkers van reboundvoorzieningen van een grote jeugdinstelling.

Bron: Nieuwsbrief Jeugd

Reacties